press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/16

Kloveniersburgwal 

Amsterdam

 

 

 

Het renoveren van een geheel grachtenhuis. Het splitsen in vier appartementen,

vernieuwen van de indeling en creëren van hoogwaardig woonconform d.m.v. o.a. extra isolatie en vloerverwarming.

 

Projectomschrijving:

Het huis is in 1755 gebouwd en werd door de verschillende bewoners gerenoveerd en aangepast aan de smaak van de tijd. Toch bleef vrij veel van de monumentale waarde behouden, met name de structuur: balklagen, vensters, trappenhuis, lichthof en deuren. Het pand heeft een groot voorhuis en een klein achterhuis.

De uitdaging was om aantrekkelijke en functionele plattegronden te maken, ondanks de strenge regels die een rijksmonument met zich mee brengen. Geen bouwdelen konden verplaatst worden t.b.v. optimale indeling. Daarnaast waren er technische aspecten en regels betreffende de bouwkundige ingrepen.

Het ontwerpproces liep soepel en vrij snel was er een goede, logische indeling die direct goedgekeurd werd door de monumenteninspecteur.

 

Het stedenbouwkundig ontwerp

Het pand ligt centraal in Unesco-beschermd stadsgezicht. Er mochten vrijwel geen wijzigingen aan de gevels en daken uitgevoerd worden. Wel was het mogelijk dakkapellen toe te passen en de beglazing van de ramen te vervangen door isolerende monumentenbeglazing.

 

Het doel van het project

Een renovatie van een grachtenpand tot vier zelfstandige woningen met een royaal gemeenschappelijk entree, trappenhuis en een lichthof als gemeenschappelijk buitenruimte.

Het rijksmonument is gerenoveerd met zorg voor de structuur van het oude huis en met terug brengen van details in de geest van de tijd waarin het gebouwd is.

 

Bouwtechnische bijzonderheden.

De appartementen zijn voorzien van moderne installaties, thermische - en geluidsisolatie, nieuwe badkamers, keukens en vloerverwarming.

Het resultaat is een verzameling van fris gerenoveerde appartementen in de geest van de tijd van het rijksmonument, met alle comfort van vandaag.

Programma:

Renoveren van een grachtenhuis totvier huurwoningen.

Locatie:
Grachtengordel, Amsterdam

Opdrachtgever:
Particulier

Ontwerp:
2014

Realisatie:
2015

Bijzonderheden:
Rijksmonument