press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/21

van Eeghenstraat

Amsterdam

 

 

 

Opdrachtgevers, een jong gezin, wonende in de benedenwoning, kregen de bovenwoning in bezit. Doelstellingen bij de start van het project waren: Het samenvoegen van de twee woningen tot één woning; het ontwerpen van één entreedeur in plaats van de twee oorspronkelijke deuren  in de voorgevel; het aanpassen van de constructie in de keuken zodat een hinderlijke kolom weg kan en om de ruimte open te maken richting de tuin; het aanpassen van de achtergevel op de begane grond; een nieuw tuinhuis; renovatie van de verdiepingen.

Geschiedenis

In 1892 verleende de gemeente Nieuwer Amstel een concessie voor de bouw van huizen aan de Van Eeghen­straat. In 1893 werd de tramlijn naar de P.C. Hooftstraat over de Wil­lemsparkweg doorgetrok­ken. Op 5 augustus 1898 werd Coenraad Gerard van Hattum voor 5.000 gulden de bezitter van een bouwperceel ter grootte van 258 m². Het oorspronkelijke kavel bleek in 1890 aangekocht en in twee percelen opgesplitst. De koopakte ver­meldt dat op de terreinen alleen woonhuizen mochten worden gebouwd voor ten hoogste twee gezinnen. De ontwerper/architect/aannemer van het onderhavige pand is de heer Anthonie Egas (1867-1935) geweest.Schrijver Arnon Grunberg schreef er zijn debuut  Blauwe maandagen (1994) .

Programma:
Woningen samenvoegen

Nieuwe entreedeur

Nieuwe tuinhuis

Constructieve aanpassingen

Locatie:
Willemsbuurt, Amsterdam

Opdrachtgever:
Particulier

Ontwerp:
2014

Realisatie:
2015

Bijzonderheden:
Pand Orde 3 in een beschermd Stadsgezicht

WHERE

Willemsbuurt

Amsterdam

 

WHEN

2015